Η παιδοψυχολόγος – ψυχολόγος Ηρώ Ντιούδη, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, εφαρμόζει πρωτοποριακές και σύγχρονες μεθόδους παιδοψυχολογίας, όπως είναι το play therapy (παιγνιοθεραπεία).
Πρόκειται για μια θεραπευτική διαδικασία που αναφέρεται σε παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών. Μέσω του παιχνιδιού και με την καθοδήγηση ειδικού, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να εκφράσουν τις εμπειρίες και τα συναισθήματά τους. Δεδομένου ότι οι εμπειρίες και οι γνώσεις των παιδιών ανακοινώνονται συχνά μέσα από το παιχνίδι,αυτό γίνεται ένα σημαντικό μέσο για να γνωρίσουν και να αποδέχονται τον εαυτό τους και τους άλλους. Θεραπευτικά εργαλεία γίνονται τα παιχνίδια, ο πηλός, οι πλαστελίνες, η μουσική και ο χορός. Σε ένα περιβάλλον που νιώθουν ασφάλεια και ότι δεν ανακρίνονται ή απειλούνται, βοηθά τα παιδιά να εκφράσουν τους βαθύτερους φόβους, τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις επιθυμίες τους.

Κορυφαία θεραπευτική μέθοδος για παιδιά σχολικής και προσχολικής θεραπείας
«Μέσα από το παιχνίδι, το παιδί είναι σε θέση να απελευθερώσει τα συναισθήματα του άγχους, την απογοήτευση,τον φόβο, την επιθετικότητα, την ανασφάλεια και σύγχυση. Φέρνοντας αυτά τα συναισθήματα στην επιφάνεια ενθαρρύνει το παιδί να ασχοληθεί μαζί τους, να μάθει να τα ελέγχει και να τα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά. Μέσω του παιχνιδιού το παιδί αποκτά μια αίσθηση ελέγχου πάνω από γεγονότα που φαίνονται ανεξέλεγκτα στην πραγματικότητα. Συχνά τα παιδιά δεν είναι σε θέση να εκφράσουν προφορικά τι αισθάνονται. Έτσι το παιχνίδι γίνεται το κλειδί που θα ξεκλειδώσει τα συναισθήματά τους».
Δυνατότητα Συνεδρίας μέσω
Συχνές Ερωτήσεις
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της παιγνιοθεραπείας (Play Therapy);
Μέσω της παιγνιοθεραπείας τα παιδιά:
- Ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση τους
- Αναπτύσσουν νέες συμπεριφορές και στρατηγικές αντιμετώπισης των προβλημάτων.
- Αναπτύσσουν τον σεβασμό και την αποδοχή του εαυτού τους και των άλλων.
- Μαθαίνουν να βιώνουν και να εκφράζουν τη συγκίνηση.
- Καλλιεργούν την ενσυναίσθηση και τον σεβασμό για τα συναισθήματα των άλλων.
- Μαθαίνουν νέες κοινωνικές δεξιότητες και ικανότητες δημιουργίας σχέσεων με την οικογένεια.
- Μαθαίνουν να προστατεύουν και να αγαπούν τον εαυτό τους.
- Ανακαλύπτουν τα συναισθήματα
- Εκπαιδεύονται σε στρατηγικές για την αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών, προβλήματα συγκέντρωσης στο σχολείο, προβλήματα που αφορούν την κοινωνικότητα και τη σχέση με τους συμμαθητές
Πότε πρέπει να ξεκινήσει το παιδί μου συνεδρίες παιγνιοθεραπείας;
Είναι πολύ σημαντικό τα συναισθηματικά και τα προβλήματα συμπεριφοράς να αντιμετωπίζονται σε πρώιμο στάδιο. Η μη έγκυρη θεραπεία μπορεί να προκαλέσει άγχος, φόβο και να επηρεάσει διάφορους τομείς της ζωής, όπως η δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις εργασίες και το σχολείο, να κάνουν φίλους και να ασχοληθεί με το άγχος. Η παιγνιοθεραπεία ενδείκνυται σε πολλές περιπτώσεις ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες:
1) Διαζύγιο
2) Απώλεια αγαπημένου προσώπου ή η γέννηση ενός αδερφού ή αδερφής
3) Όταν το παιδί βιώνει ή έχει βιώσει στρεσογόνες κατάστασεις
4) Προβλήματα στο σχολείο, ελειμματική προσοχή και υπερκινητικότητα
5) Όταν παραπονιέται για σωματικές ενοχλήσεις
6) Όταν παρατηρούμε κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού που μας προβληματίζει
7) Σε κάθε περίπτωση που θέλει ο γονιός το παιδί του να μάθει να παίζει και να εκφράζεται μέσω του παιχνιδιού, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησηκαι την αυτοεκτίμησή του.
Μπορείς να ανακαλύψεις περισσότερα για ένα άνθρωπο σε μία ώρα παιχνιδιού μαζί του, από ότι σε ένα χρόνο συζήτησης μαζί του.
Πλάτωνας
Τι γίνεται κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας;
Ο κύριος στόχος της πρώτης συνεδρίας είναι η οικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στο παιδί και τον θεραπευτή. Αυτή η σχέση είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στη θεραπευτική διαδικασία, καθώς το παιδί θα μιλήσει πιο εύκολα για τα συναισθήματα του, όταν βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που αισθάνεται ασφάλεια και ότι δεν ανακρίνεται.
Στις συνεδρίες, ο θεραπευτής χρησιμοποιεί ειδικές τεχνικές για να εκτιμήσει πώς ένα παιδί επικοινωνεί και αντιδρά.
Οι συνεδρίες Play Therapy βοηθούν το παιδί στην εξέλιξη της συναισθηματικής νοημοσύνης του;
Ναι, το παιδί μαθαίνει να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του και να τα εξωτερικεύει με μεγαλύτερη ευκολία
Πόσες συνεδρίες πρέπει να παρακολουθήσει το παιδί μου;
Αυτό εξαρτάται από την προσωπικότητα του παιδιού, η φύση του δεσμού μεταξύ του παιδιού και του θεραπευτή και τη φύση του προβλήματος. Μερικά παιδιά είναι πολύ ντροπαλά και χρειάζονται πολλή ενθάρρυνση για να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους, ενώ για άλλα τους είναι πιο εύκολο.
Πόσο διαρκεί μια συνεδρία και πόσες φορές την εβδομάδα χρειάζεται να φέρω το παιδί μου;
Μια συνεδρία διαρκεί 60 λεπτά κάθε φορά και η συχνότητα καθορίζεται σε συνεργασία με τον γονέα
Πώς μπορεί η θεραπεία να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις διαζυγίου ή απώλειας κάποιου γονέα;
Η παιγνιοθεραπεία βοηθά τα παιδιά να ανακαλύψουν και να εκφράσουν τα συναισθήματα (όπως η θλίψη, η άρνηση, η κατάθλιψη, ο θυμός, η ενοχή ή ανακινείται αίσθηση της ασφάλειας και της ταυτότητας). Συχνά αυτά τα συναισθήματα που μπορεί να συνοδεύουν μια εμπειρία του διαζυγίου μπορούν να διαρκούν από μερικούς μήνες ή και χρόνια μετά το διαζύγιο.
Οι γονείς μαθαίνουν ποιες είναι οι εμπειρίες των παιδιών τους από το διαζύγιο και σε συνεργασία με τον θεραπευτή αναπτύσσουν τρόπους για να στηρίξουν το παιδί σε αυτήν την επίπονη διαδικασία.